torstai 17. heinäkuuta 2014

Puinen kasteallas Kaarlelan kirkossa

Tällä kertaa tutustumisen kohteena on  vanha kasteallas Kaarlelan kirkossa.
 
 
 
Piispa Johannes Gezelius määräsi vuonna 1698, että seurakunnan täytyy korottaa lattiaa kastealtaan  alla. Tämä määräys johtui siitä, että kirkkoväki voisi näin seurata paremmin lasten kastamista. Pian huomattiin kuitenkin, että määräystä ei voitu toteuttaa. Kirkon lattian alla oli nimittäin juuri kastealtaan kohdalla hauta.
 
Piispan tullessa myöhemmin uudelle tarkastukselle vuonna 1706, hän  kehotti sijoittamaan  kastetilaisuuksissa  kastealtaan alttaripallin  ja kuorinaitauksen portin välille. Näin kasteet suoritettiin kirkon kuoriosassa.
 
Kirkon vanhassa kalustoluettelossa  vuonna  1736 mainitaan kirkossa olevan vanha lautainen kasteallas ja myös vielä sitä vanhempi  allas, joka ei ole ollut tällöin enää käytössä.
 
Vuonna 1826 mainitaan kirkon tiedoissa kastealtaan olleen punaiseksi maalattu. Lopulta kastealtaan karuna kohtalona oli joutua romuvarastoon. Hyväksi onneksi allas kuitenkin löydettiin uudelleen vuonna 1932. Tällöin sitä korjattiin ja maalailtiin. Altaan alkuperäistä tekijää ei ole tiedossa.
 
Tämä puinen kasteallas lienee noin vuodelta 1700, mutta se on kuitenkin 1600-luvun mallia.
 
Altaassa on kahdeksankulmainen, sipulinmuotoinen malja. Altaan jalkapylvään ympärillä  on S-muotoisia konsoleja, jotka muistuttavat   kirkon saarnastuolin korin konsoleja. Ristikkojalka on verhottu kahdeksankulmaisella levyllä. Altaan kulmissa on kaksinkertaiset kourulistat. Kastemaljaa varten altaassa on matala syvennys.
 
Nykyään allas on maalattu harmaaksi ja konsoliosat punaisiksi. Altaan korkeus on  87,5 cm ja sen läpimitta kulmasta kulmaan on 56cm.
 
 
 Kastealtaan jalkapylväs
 
Saarnastuolin korin konsolit
  
 
Kaarlelan pitäjän historia osa I kerrotaan, että vuonna 1667 lasimestari Carlin vaimo puhdisti  altaan messinkivadin ja maljan. Messinkivadissa oli  pakottamalla tehtyjä koristeita. Itse malja oli tinasta . Sekä messinkivati että malja katosivat  Isonvihan aikana.
 
Kirkon kalustoluettelossa kerrotaan, että  vuonna 1731 kastetoimituksissa käytettiin taas tinamaljaa.1800-luvulla malja ei kuitenkaan enää pitänyt vettä  ja siihen tavattiin kerätä kynttilöistä valunutta talia.
 
E tiedä, milloin tämä kuvassa oleva malja on altaaseen hankittu.
 
 
 
 
LÄHTEET: Kaarlelan pitäjän historia I. Kirkolliset astiat, s. 122-123, 125126.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti